O poveste infinită a operelor de artă ne-a introdus în  universul sculpturii, prin comemorarea marelui artist Constantin Brâncuși. Astfel, la sfârșitul lunii februarie a fost organizat unul dintre cele mai artsy evenimente ale anului, ajuns la cea de-a a șasea ediție – Infinite Connections.  Expoziția a început pe data de 19 februarie, ziua în care s-au împlinit 145 de ani de la nașterea artistului și s-a încheiat pe data de 26 februarie, în aceeași notă artistică. Evenimentul a fost organizat de Qreator și Walk Art Street, sub îndrumarea Irinei Calotă, care a gestionat buna desfășurare a expoziției și a răspuns tuturor întrebărilor legate de universul artei. 

Au fost prezentate 19 lucrări ale artiștilor contemporani din București, Iași, Constanța, Oradea și Chișinău, propunând o nouă viziune asupra tehnicii marelui sculptor. Pentru cei care nu au apucat să observe operele fizic, pe contul de Facebook al Qreator s-a desfășurat live turul și vernisajul „Infinite Connections – Brâncuși he[ART]beat”, găzduit de Gojira, unde fiecare obiect de artă a fost prezentat de creatorul lui sau de Irina Calotă. Printre materialele utilizate în realizarea sculpturilor s-au numărat lemnul, metalul și piatra, elemente indestructibile și fără de care acest tip de artă nu ar exista. Scopul evenimentului a fost acela de a crește activitatea tinerilor artiști contemporani și suportul „greilor” din cultură. La final, toate creațiile au fost premiate și au reușit să transpună emoția și stilul de lucru al lui Brâncuși, reprezentând un laitmotiv al expoziției. Până la urmă, trebuie să ne readucem aminte cât de mare a fost personalitatea acestuia și cât de mult a reușit să inspire generațiile viitoare, dar și curentele artistice.

Una dintre cele mai impresionante creații a fost cea a artistei Renata Kristof, care a creat portretul lui Brâncuși prin tehnica string art. Întregul proces creativ a durat aproximativ 100 de ore, timp în care cele 3000 de cuie, număr fix, au fost așezate cu răbdare și măiestrie în lucrare. Rezultatul a fost unul demn de admirat, fiind unul dintre cele mai frumoase omagii aduse magistralului artist.

În final, nu trebuie să uităm cine și ce a stat la baza culturii artistice românești, precum și rădăcinile pe care le avem. Astfel de evenimente contemporane ne ajută să fim mai aproape de frumos, deoarece arta, la urma urmei, ne umple sufletul de bucurie și ne arată că lumea în care trăim poate fi un loc mai bun. Fără predecesorii noștri, omenirea nu ar fi arătat la fel, iar artistul Constantin  Brâncuși este unul dintre cei care a reușit să transmită emoții puternice, chiar și prin operele tinerilor artiști. Dacă privești măcar una dintre capodoperele sale sculpturale, este imposibil să nu îți apară o idee creativă pentru o nouă creație. Pasiunea, sensibilitatea și profunzimea ideilor au fost cuvintele cheie ale evenimentului Infinite Connections, în cadrul căruia șirul „infinit” de lucrări artistice puternic conturate prin creativitate și originalitate, au dat frâu liber imaginației privitorilor.

                          

Articol redactat de Raluca Cîrjă, Visually Speaking Organizer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *